Bedrijfsverslag Han Groote Wolthaar

In 1992 raakte Han in de ban van de Blondes. “Ik wilde een zuiver vleesras en twijfelde tussen Limousin en Blonde d’Aquitaine. Het karakter gaf eigenlijk de doorslag en zodoende zijn het Blondes geworden.”

Voordeel van een zuiver ras vond Han dat er geen last is van uierontsteking na het spenen van de kalveren. Bij de kruislingen was die ervaring er wel. Een andere ervaring uit de beginperiode was de kennismaking met Blondes met een slecht karakter. Veel dieren kwamen uit Frankrijk en het zullen vast niet de beste zijn die werden verkocht naar het buitenland laat Han desgevraagd weten. “Ik heb zelf daarna streng geselecteerd op het karakter en we hebben inmiddels een veestapel met rustige dieren.” De start met Blondes was kleinschalig met een aankoop bij Harrie Slaghekke van een zuivere drachtige Blondekoe met vaarskalf. Vervolgens werden nog enkele pinken gekocht.

Fokstier

Werden de pinken middels KI drachtig gemaakt maar bij de koeien mocht de fokstier zijn werk doen. De eerste fokstier op het bedrijf viel achterover en kon niet meer dekken. Met hulp van Jan Eggerink uit Wierden kwam er een nieuwe stier. Deze kwam uit de stal van de familie Betting uit Emmen. Het toeval wil dat destijds op de nationale keuring langs de ring Henk Betting in gesprek kwam met Groote Wolthaar. Op uitnodiging van Betting ging Han een kijkje nemen voor een volgende dekstier. Uiteindelijk zijn er door de jaren heen nogal wat stieren ingezet uit de stal van Betting.

Het decembernummer van de Blonde ligt inmiddels op de mat bij onze leden met daarin het complete verhaal van Han en Henriette Groote Wolthaar in Raalte. Benieuwd naar het verhaal en geen stamboekblad in het bezit? Lees HIER (https://www.blondestamboek.nl/content/24952/download/clnt/103380_Blonde_dec_2022-bedrijf.pdf) het verhaal.

Foto’s: Theo Janssen

 

 

1 1
2 Omega 2 Omega
3 Huibertje 3 Huibertje
4 Jetske 4 Jetske
5 5
6 6
7 7
8 8