Bedrijfsverslag Rick Veldwijk in Terwolde

De bestaande veestapel bij de familie Veldwijk bestond destijds geheel uit Belgisch Blauwen. “Daar had ik geen zin in,” laat de jonge fokker Rick Veldwijk desgevraagd weten. “De Blauwen zijn prima dieren, zeker wat karakter betreft maar ik had absoluut geen zin in die keizersnedes. Een Blonde heeft een fraai model met haar elegantie en geen overdreven spiemassa’s. Daarbij hebben ze een zeer goed rendement. Ze vreten beter als een Blauwe, zijn niet zo selectief en ze kunnen veel voer op.

Geboren en getogen op de boerderij in Terwolde maakte Rick de verandering in bedrijfsvoering mee. In 2001 werden alle toen aanwezige melkkoeien en vleesvarkens geruimd vanwege de MKZ-crisis. Een moeilijke periode. “Mijn vader kreeg een baan aangeboden en pakte die kans. Hij besloot toen ook om vleesvee te gaan houden en kocht in België de basis van de huidige Blauwen op het bedrijf.”

Na zijn opleiding begon de jonge Blondehouder op 16-jarige leeftijd als automonteur in een garage. “Inmiddels ben ik zo’n anderhalf jaar ZZP-er en werk ik als automonteur thuis en in drukke tijden werk ik bij een loonwerker. Het voordeel is dat nu altijd wel iemand op de boerderij thuis is om de boel in de gaten te houden.” In het septembernummer van de Blonde nog meer over Rick en zijn vriendin Willeke. Heeft u het bedrijfsverslag niet kunnen lezen? HIER (https://www.blondestamboek.nl/content/24952/download/clnt/102597_Blonde_sept_2022-bedrijf.pdf) kan dat ook en extra foto’s gemaakt door Theo Janssen.

1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
6 6
7 7
8 8