De vooruitgang bij Doreen en Haaije Sikkema

Haaije Sikkema groeide thuis op een woonboerderij op en was gek van koeien. “Ik mocht van mijn ouders op m’n zestiende met dieren beginnen en niet eerder. Ik kocht toen kalveren uit de melkveehouderij om ze later weer door te verkopen. Later werden het grotere dieren toen ik ze bij Daan Mulder in Sebaldeburen kon huisvesten,” vertelt Haaije enthousiast.

In 2011 kwamen daar ook de eerste Blondes van Sikkema. Eerst met tegenzin omdat de kleur niet in een goede smaak viel. “Ik had liever een dikbil in de stal maar vanwege het afkalfgemak van de Blonde d’Aquitaine ben ik toch overstag gegaan,” maakt de fokker duidelijk. “Het was Feike Couperus die ons op de Blondes heeft gewezen.”

Eigen plek

Met de aankoop van de huidige locatie gaat in 2016 een grote wens in vervulling. De oorspronkelijke boerderij die werd gekocht omvatte naast de gedateerde schuren 1,8ha grasland en 0,8ha bebouwing. “We vonden het mega groot,” laat Doreen weten. De aankoop regelde het jonge echtpaar Sikkema zelf. “De verkopende makelaar had niet zoveel vertrouwen in ons. Het leek of hij snel van ons af wilde en was niet erg geïnteresseerd in onze belangstelling,” vertelt Haaije. Inmiddels is het huisperceel uitgebreid naar 4,7ha waarvan 2ha onder particulier natuurbeheer valt. 

De familie Sikkema heeft een druk bestaan. Als zzp-er werkt Haaije gemiddeld 40 uur in de week bij een akkerbouwbedrijf en in het grondverzet. Doreen is regieverpleegkundige in het UMC Groningen. Veel hulp is er wel van oud buurjongen en vriend Menno Pop die als zzp-er eveneens in het grondverzet werkt en als hovenier. Ook hij heeft een aantal Blondes op de boerderij van Sikkema. Een andere tak op het bedrijf is de verkoop van ruwvoer. Het totale areaal aan grasland is 65ha in pacht. Hiervan is 50ha beheersland. Nadat met 25 Blondes is begonnen in Doezum is de veestapel dan ook uitgebreid naar 75 dieren met ongeveer 40 kalvingen op jaarbasis.

Benieuwd naar het complete verhaal over de fokkerij van de familie Sikkema? Lees het HIER (https://www.blondestamboek.nl/content/24952/download/clnt/101701_Blonde_juni_2022-bedrijf.pdf).

Foto’s: Theo Janssen

 

familie Sikkema familie Sikkema
Menno Pop Menno Pop
Sjors JB Sjors JB
Sikkema Sikkema
jonge aanwas jonge aanwas
jonge aanwas 2 jonge aanwas 2
Menno Pop Menno Pop
vaarzen vaarzen