Diversiteit goed voor de juiste keuze van een BAC-stier

Een ruim aanbod van verschillende type BAC-stieren maakt dat er voor iedere fokker de juiste fokstier in de veiling komt.

Een BAC-stier is een jonge Blonde d’Aquitaine Centrale opfokstier die is getest en gemeten op verschillende onderdelen. Het COT in Laren waar de opfok plaatsvindt zorgt voor de groeicijfers, binnenbekkenmaat en scrotumomvang. De stamboekinspecteurs bepalen aan het einde van de testperiode de exterieurscore en in samenspraak met stierenverzorger Henk Stegeman de karakterscore.

Wanneer een BAC-stier

Om het voorvoegsel BAC bij de naam van een geteste stier te plaatsen zijn er eisen aan het exterieur en karakter gesteld. Voor Algemeen Voorkomen (AV) minimaal 82 en op onderdelen in de bovenbalk minimaal 80 punten. De karakterscore is een lineairescore waarbij de score 5 het gemiddelde van de populatie is en 9 het maximum. Een BAC-stier moet minimaal een 6 scoren. Bij een BAC-stier is het afstammingsonderzoek vastgesteld en de stier is geen drager van axonopathy.

Wat betreft de gezondheidsstatus zijn de stieren die in de veiling komen gecertificeerd voor LEPTO, IBR en BVD.

Afstamming

Een BAC-stier is altijd 100% BA stamboek geregistreerd waarbij zowel de ouders als grootouders ook 100% BA geregistreerd zijn. Tevens gelden voor de ouders exterieureisen.

Bij het inzetten van een fok-, mixed- of vleestypische BAC-stier op uw koeien is het fokken niet alleen maar gokken!

VIDEO (https://www.youtube.com/watch?v=-eloh0f-Nnw)

Kijk HIER (https://www.blondestamboek.nl/pg-24952-7-46383/pagina/veiling_bac-stieren_26_maart_2022.html) voor het aanbod van de komende ONLINE veiling op zaterdag 26 maart om 13.00 uur.

 

veilingtoppers COT veilingtoppers COT