Exterieurscores bepalen mede de selectie

De gespeende stiertjes worden verkocht aan een vaste mester. De uitgeselecteerde vrouwelijke dieren mest Nico Waterschoot zelf af. Bij dit afmesten wordt er Bovimix 19 van Quarters gevoerd.  

De dieren worden al jaren afgenomen door Heijdra Vee & Vlees. De afzet maakt een positieve ontwikkeling door volgens de Blondehouder. ’Begin oktober bracht het vee €5,- /kg geslacht op (incl.btw). Nu is de prijs inmiddels weer gestegen. Daarom heb ik ook graag maat in de koeien. Het zijn toch de kilo’s die de prijs bepalen. Eind november heb ik verkocht voor €5,35/kg,’ laat Nico Waterschoot uit Wintelre desgevraagd weten.

Er is geen discussie over de grootte van het karkas. De zwaarste koe tot nu toe geslacht is er één van 657kg, ze was vijf jaar oud. ’Vorig jaar is er een tweeling geslacht van zeven jaar oud. Ze wogen beide 505kg geslacht, hoe bijzonder,’ vertelt Nico. De gemiddelde opbrengst van de geslachte koeien de laatste jaren is €2500,- en ze zijn E en U geklasseerd.

’Ik hecht veel waarde aan de exterieurscore. Aan de scores bepaal ik mede mijn selectie om dieren aftemesten,’ laat Waterschoot weten.

In de Blonde van december is het complete bedrijfsverslag van de veehouder in Wintelre te lezen. Theo Janssen maakte hiervoor de foto’s. Ook HIER (https://www.blondestamboek.nl/content/24952/download/clnt/100053_BLONDE_dec_2021-bedrijf_jong_(1).pdf) kunt u het artikel lezen.

 

1 Nico Waterschoot 1 Nico Waterschoot
2 2
3 3
4 4
5 5
6 6
7 7
8 8