Exterieurscores geven zicht op karkasgewicht

Het Blonde d’Aquitaine stamboek in Frankrijk heeft de resultaten bekend gemaakt van het onderzoek naar de samenhang van exterieurscores en het gewicht aan de slachthaak.

Uit dit onderzoek blijkt dat dieren op exterieur beoordelen niet alleen van belang is voor de fokkerij maar ook voor de financiële opbrengst. Er bestaat een sterke relatie tussen de exterieurscores van vrouwelijke volwassen Blondes en het geslachtgewicht.

Bovenbalk

De belangrijkste conclusies van het onderzoek hebben betrekking op de scores van de bovenbalk. Deze bovenbalk, het waarderende gedeelte van de exterieurbeoordeling, is in Nederland in grote lijnen gelijk aan de onderdelen waarop men in Frankrijk de Blondes beoordeelt. De weergave in cijfers wijkt wel af. De score van 80 punten is in Frankrijk een zeer goede koe. Vergelijkbaar met de Nederlandse score van dieren met AV87 en hoger. De beoordeling is op een schaal van 100. De Nederlandse koe van 80 punten is een gemiddelde koe.

De resultaten

Ontwikkeling en karkasgewicht

Hoogtemaat, lengte, de inhoud van het dier bepalen in grote mate het karkasgewicht. Dit is logisch. Koeien die een beoordeling van minder dan 65 behalen voor ontwikkeling (DS) hebben een geslachtgewicht van minder dan 523kg. Koeien met 80 punten of meer behalen 589kg of meer. De progressie is lineair met een correlatie van 0,99.

Bespiering en karkasgewicht

Koeien met 65 punten of minder voor bespiering (DM) hebben een geslachtgewicht van 555kg of minder. Koeien met 80 punten of meer hebben een gemiddeld geslachtgewicht van 580kg.

Raskwaliteit en karkasgewicht

Ook voor de raskwaliteiten (QR) is er een relatie met karkasgewicht. Een positieve correlatie van 0,93. Koeien met een score van 65 of minder behalen een geslachtgewicht van 555kg of minder. De groep koeien met 85 punten behalen een geslachtgewicht van 580kg.

Algemeen Voorkomen en karkasgewicht

Er bestaat een positieve correlatie tussen Algemeen Voorkomen (NG) en het gemiddelde geslachtgewicht (0,98). Deze progressie is lineair. Hoe meer punten de koe scoort hoe hoger het geslachtgewicht.

Koeien die minder scoren dan 65 punten komen gemiddeld uit op 530kg, koeien met een score van 80 punten of hoger op 630kg. Dit is een verschil van 100kg karkasgewicht.

Bron: Blonde Info

Pleunie 007 Pleunie 007