BAC-veilingstieren uit bewezen bloedlijnen

Zaterdag 26 september komen negen jonge Blonde d’Aquitaine stieren die op het COT zijn getest onder de visuele hamer. Van de 10 geteste Blondes hebben uiteindelijk negen stieren het voorvoegsel BAC gekregen. Hiermee wordt aangegeven dat zij met een goed resultaat de testperiode hebben kunnen afsluiten. Het testen bestaat uit de groeiresultaten, het meten van de binnenbekkenmaat, een goede exterieurscore en een karakterscore. Alle stieren zijn IBR-, Lepto- en BVD gecertificeerd. De BAC-stieren zijn geen drager van axonopathy.

In deze groep drie jonge dieren die in augustus 1 jaar zijn geworden maar zeer goed ontwikkeld zijn. De jongste van de collectie is BAC Panamera van de Boerlanderij gefokt door Dennis Boerland in Koekange. Een zoon van de bewezen Dizier du Moulin uit Ultra-dochter Roodheuvel Fee.  In deze bloedvoering komt de fokkerij van Hans Spekenbrink samen met de fokkerij van wijlen Dick Ruessink. Fee komt namelijk uit Mars-dochter Roodheuvel Barca. Mars heeft duidelijk een stempel gedrukt op Panamera met zijn capaciteit om uit te groeien tot een stier met zeer veel inhoud. Opvallend is het fijne vel bij de stier.

BAC Pesco R is ook van augustus en gefokt door Ebo Drewes in Winsum. Jan Geert Veldman in Noordlaren is de huidige eigenaar van de kwaliteitsvolle stier. De zoon van Nemo R uit Scout-dochter Gambela. In Nemo R komen de lijnen van Nestor-zoon Ecu en Vegano bij elkaar. Vegano komt uit de door Drewes destijds aangekochte Riquita bij topfokker Soignet in Frankrijk. Moeder Gambela is gefokt uit preferente stammoeder Sologne, ook Sologne is door Drewes ontdekt in Frankrijk en als jonge vaars geïmporteerd.

BAC Pion Prisma maakt het trio compleet. De zoon van Franse import Mastroiani is gefokt door Gerben Jouwsma in Dedemsvaart. De neutrale bloedlijn van Mastroiani is hier aangepaard aan Orion-dochter Pion Melody. In de origine van Prisma komen bewezen lijnen van Aaron, Orion en Ringot bij elkaar. Een lijn die zorgt voor fijnheid en melkrijk is. Ook BAC Pion Prisma vertoont veel fijnheid en elegantie.

Van fokker Jan van Oorspronk komen drie stieren in  de COT-veiling. Alle drie voeren zij in hun genen het bloed van Ferdinand. Deze zoon van Chardon is gefokt uit Uruguay-dochter Bobonne. Chardon werd als jonge stier kampioen in Mariënheem. Opvallend was toen zijn extreme fijne vel en vleeskwaliteit. Hij is gefokt door Corneel van Mierlo. De moeder van Chardon, Uropine, is een Le Prince dochter uit de destijds zeer bekende Roquepine van wijlen Jo Sas. Roquepine, fokker Soignet in Frankrijk, kwam gelijk met Riquita naar Nederland. Beide als pink. Bij BAC Perry en BAC Patric is het bloed van Ferdinand aangepaard met dochters van de bewezen Buffalo. BAC Patois is een zoon van Hilario uit Ferdinand-dochter Madame. Zij is op haar beurt een dochter van Tilbury. In deze lijn vinden we een verankering van zeer goede bekkens.

BAC Pablo van de Woeste Hoeve is gefokt door Johan Schilder in Hoogwoud. Zijn vader Index is gefokt bij Serieys in Frankrijk en geïmporteerd door Schilder. Een neutrale bloedlijn met makkelijke geboortes. De moederlijn komt uit de fokkerij van Willy Pierik in Bentelo. Moeder Milly is een kleindochter van de zeer kwaliteitsvolle Oulou-dochter Ayleen van de Bosch. Ook Pablo laat deze kwaliteit zien in zijn fraaie bespiering.

BAC Paulus is een fokproduct van Jan Weenk uit Wierden. In de bloedvoering zien we gerenommeerde namen. Vader Luc is een Theodule zoon gefokt bij Corneel van Mierlo uit Franse import Beaute. Beaute scoorde als vaars in Mariënheem met een kopplaats. Zij komt uit de bekende fokkerij van Taran in Frankrijk. In de genen van moeder Gonda is Orion sterk verankerd. Garantie voor ras en melk. Don du Moulin, vader van Gonda, is gefokt door Hans Spekenbrink als zoon van Cancan en de gelouterde preferente stammoeder Arielle du Moulin.

BAC Paris is gefokt door Bertus Brink in Klarenbeek. Deze zeer goed ontwikkelde zoon van Nero Malo is een halfzus van de Algeheel kampioen NVM 2019 Ortensia. Beiden hebben dezelfde moeder Leo-dochter Heuvelland Ida. Vader Nero Malo is gefokt bij Marcel Gerritsen in Maurik. Voltaire-zoon Gaillard is hier gebruikt op Cheyenne, de Vondel-dochter uit Verona. Een zeer goed fokkende lijn van Gerritsen. Kampioen op de NVM 2019 bij de stieren werd eveneens een zoon van Cheyenne namelijk Obama Malo. In BAC Paris komen de lijnen van kampioensfokkerij bij elkaar.

Zaterdag 26 september om 14.00uur is de online veiling van deze BAC-stieren op www.cot-stierenveiling.nl (https://cot-stierenveiling.nl/index.html)

Op de foto Obama Malo en Ortensia.

DSC_0471 Cat.nr.202 en Cat.nr.146 DSC_0471 Cat.nr.202 en Cat.nr.146