Blondes en paarden op biologisch bedrijf

Bedrijfsreportage van de familie Oomen in Oirschot

De vader van Peter had 600 vleesveekalveren om af te mesten en daarnaast Belgische Witblauwe runderen. “Op vrij jonge leeftijd is mijn vader overleden, Marja en ik hebben toen het bedrijf overgenomen, maar kwamen er al snel achter dat bij het houden van vleeskalveren niet onze passie lag. We stonden voor een moeilijke keuze, of doorgaan met de vleeskalveren of proberen om een biologische zoogkoeienhouderij op te zetten in samenwerking met Vereniging Natuurmonumenten. In drie weken tijd hebben we besloten om al de vleeskalveren van de hand te doen en met Natuurmonumenten om tafel te gaan en te kijken wat daar de mogelijkheden waren.“

In 1992-1993 hebben Peter en Marja de knoop doorgehakt en zijn ze 1100ha natuurgrond gaan pachten van Natuurmonumenten. Voordat de knoop werd doorgehakt is onderzocht welke dieren ze het best konden houden op deze natuurgronden en al snel werd duidelijk dat het de Blonde d’Aquitane moest worden. 

In het septembernummer van de Blonde  leest u het complete verhaal over het bedrijf van de familie Oomen in Oirschot. Donné Hegger maakte prachtige foto’s in het natuurgebied welke we niet allemaal konden plaatsen in het nummer van de Blonde maar nu te zien zijn.

Lees HIER (https://www.blondestamboek.nl/content/24952/download/clnt/94957_BLONDE_sept2020-bedrijf.pdf) het complete verhaal.

Oomen 1a Oomen 1a
Oomen 2a Oomen 2a
Oomen 3a Oomen 3a
Oomen 4a Oomen 4a
Oomen 5a Oomen 5a
Oomen 6a Oomen 6a
Oomen 7a Oomen 7a
Oomen 8a Oomen 8a