Veelzijdigheid troef op florerend biologisch bedrijf

Op dit moment weiden er 100 moederdieren in het natuurgebied. “Je hebt niet alles altijd onder controle maar toch hebben 95 van de 100 dieren afgekalfd. Een vrij hoog aantal,” vertelt Bastiaan Oomen uit Oirschot. Elke dag gaat Peter Oomen met de jeep meerdere keren kijken in het natuurgebied, ook Bastiaan doet meerdere rondes met zijn quad en houdt vooral de koeien in de gaten die moeten kalven.

In een speciale wei kunnen de koeien afkalven. Hier kunnen hekken geplaatst worden waar de dieren gevangen en apart gezet kunnen worden. Binnen twee dagen krijgen de kalveren het oormerk in. Het is een schitterend gezicht om te zien hoe de dieren rustig in het natuurgebied grazen. De 1100ha is opengesteld voor wandelaars en fietsers. “Je ziet alleen maar tevreden mensen en Natuurmonumenten is hier ook erg bij gebaat,“ vertellen Peter en Bastiaan Oomen.

In het septembernummer van de Blonde  een kijkje op het het veelzijdige biologische bedrijf van de familie Oomen in Oirschot. Het bedrijf is gelegen aan de rand van o.a. het natuurgebied Kampina en de Oisterwijkse Bossen & Vennen.

Foto: Donné Hegger

Oomen natuur Oomen natuur
Oomen natuurgebied Oomen natuurgebied