Aanpassing in fokwaardeschatting

Ieder jaar berekent Coöperatie CRV de exterieurfokwaarden voor de Blonde d’Aquitaine stieren. De gegevens die daarvoor gebruikt worden zijn de keuringen die door de inspecteurs van het Stamboek Blonde d’Aquitaine Nederland zijn uitgevoerd. Het doel van de fokwaardeschatting is om de genetische kwaliteiten van de stieren zo goed mogelijk in te schatten.

Hoe dieren presteren en er uitzien wordt voor een deel bepaald door de genetica (het DNA dat van ouders naar het dier is doorgegeven) gedeeltelijk door de milieu-omstandigheden waarin een dier verkeerd en opgroeit. 

Opnieuw bekijken

Tijdens het overleg van de fokadviescommissie eind vorig jaar is aan Coöperatie CRV gevraagd om eens uit te zoeken welke gegevens precies worden gebruikt in de exterieurfokwaardeschatting van  de Blonde d’Aquitaine stieren. Meer dan 20 jaar geleden is deze fokwaardeschatting opgezet en er is in de tussenliggende tijd niet veel aan veranderd. In de beginjaren van de fokwaardeschatting was het belangrijk om snel fokwaarden voor veel stieren te krijgen. Daarbij was de kwantiteit van de gegevens wat belangrijker dan de kwaliteit. Met de nieuwe criteria voor het meenemen van de keuringsgegevens wordt zo’n 75% van de gegevens behouden ten opzichte van de oude criteria. Het betekent wel dat bij veel stieren minder nakomeling worden meegenomen. Het betekent ook dat sommige stieren die met oude criteria wel voldoende nakomelingen hadden dat nu niet meer hebben. In de lijst met fokwaarden van dit jaar kunnen dus een aantal stieren ontbreken die er eerder wel in stonden.

In het komende septembernummer van de Blonde een uitgebreide uitleg over deze fokwaarden en hoe ze tot stand zijn gekomen.

U kunt HIER (https://www.blondestamboek.nl/pg-24952-7-44804/pagina/fokwaarden.html) de nieuwe exterieurfokwaarden 2020 bekijken of downloaden.

Foto: Theo Janssen

duo Blond duo Blond