Nieuwsbericht van de Federatie Vleesveestamboeken.

Zoals u weet is de Federatie Vleesveestamboeken Nederland één van de 13 deelnemers aan het Landbouw Collectief. Via verschillende kanalen heeft u wellicht al diverse malen de voortgang van de gesprekken van het Landbouw Collectief met de overheid vernomen.

In november is het plan “Uit de gecreëerde stikstofimpasse” gepresenteerd. Nadien is er meerdere malen overleg geweest tussen het Landbouw Collectief en de overheid, waarbij telkens kleine stapjes vooruit gezet zijn. Maar veel blijft onzeker. Onze overheid geeft veel onzekerheid en lijkt te beslissen op twijfelachtige gronden.

Zo is er in december 2019 een spoedwet stikstof aangenomen waarin maatregelen zijn opgenomen die mogelijk zeer nadelig kunnen zijn voor de vleesveehouderij. Ook heeft het Landbouw Collectief een voorstel gepresenteerd, waarbij de ondernemer een vrije keuze moet hebben voor wat betreft de maatregelen die hij/ zij wil treffen op zijn/ haar bedrijf. De overheid lijkt echter meer op het spoor te zitten van dwingende maatregelen.

Begin februari is er – na het gesprek tussen het Landbouw Collectief en minister C. Schouten en de minister-president M. Rutte – een brief aan de kamer uitgegaan, waarin vermeld werd dat er 350 miljoen euro wordt vrijgemaakt om bedrijven op te kopen in en nabij N2000-gebieden.

Veel vleesveehouders zitten echter in of nabij een N2000-gebied en doen zeer goede dingen in deze gebieden.

Het Mesdagfonds is met de cijfers van het RIVM aan het rekenen en zal op 20 februari 2020 naar buiten komen met de resultaten hiervan. Er zijn genoeg aanwijzingen dat de feiten waarop onze overheid haar besluiten neemt wellicht niet juist zijn.

Nu wil het geval dat er op 20 februari in de Tweede Kamer een overleg plaats vindt ten aanzien van stikstof.

Wij willen u vragen om binnen uw netwerk leden van de Tweede Kamer en mensen uit de politiek te bewegen om te luisteren naar de signalen uit de praktijk en geen verkeerde beslissingen te nemen.

Bij de huidige insteek van dit kabinet kunnen vleesveehouders in N2000-gebieden wel eens de dupe worden.

Bedrijven die onverkoopbaar worden, stikstofruimte die vergund maar onbruikbaar is geworden en zo nog vele dingen. Ook zal de opkoop van bedrijven in en nabij N2000-gebieden een uitholling van onze sector opleveren die zijn weerga niet kent.

Wij willen u dan ook vragen om de zorg rondom onze sector uit te dragen en de politiek te vragen om geen ondoordachte beslissingen te nemen.

Komende week vindt er overleg plaats tussen het Landbouw Collectief en de provincies. Ook wordt er woensdag aanstaande een actie georganiseerd door één van de leden van het collectief: Farmers Defence Force vraagt aandacht voor het stikstofbeleid, de resultaten van het Mesdagfonds en de oplossingen vanuit de landbouw.

De actie is afgestemd met het Landbouw Collectief en heeft hierbij randvoorwaarden meegekregen. Kijk HIER (https://www.blondestamboek.nl/content/24952/download/clnt/92120_2020_Persbericht_LC_20200216.pdf) voor het PERSBERICHT van het Landbouw Collectief.

Het bestuur wil vragen alle mogelijke energie in te zetten om onze overheid te bewegen en weloverwogen maar geen overhaaste beslissingen te nemen.
Dus zet u allen in, op alle voor u mogelijke manieren! En help ons de sector te behouden! Ter ondersteuning HIER (https://www.blondestamboek.nl/content/24952/download/clnt/92121_2020_Position_paper_TK.pdf) een Position paper voor de Tweede Kamer van het Landbouw Collectief.

Voor vragen kunt u terecht bij Jos Bolk (afgevaardige in Landbouw Collectief, namens de Federatie Vleesveestamboeken Nederland), tel. 06 – 50 49 45 40 of info@natuurkoeien.nl

 

 

logo federatie logo federatie