Onvoorstelbaar succes voor Nederlands team EUROBLONDE

Het volledige Nederlandse team welke deelnam aan EUROBLONDE in Sedan is weer thuis. Met het behalen van een tweede plaats met de landengroep achter de Franse groep en de daarvoor behaalde rubrieksoverwinning van Fatima du Moulin was het optreden buitengewoon succesvol.

Boven verwachting werd er gepresteerd door de Nederlandse afvaardiging. Chef d’equipe en deelnemer Marcel Gerritsen verwoorde de gebeurtenissen in zijn blog als volgt:

Na een voor vrijwel iedereen wat onrustige nacht begon op donderdag de dag met het verzorgen en klaarmaken van de dieren. Ze waren de nacht doorgekomen op de ruime plekken met een dik pak stro.

Eerste rillingen over de rug

De familie Brink mocht de spits afbijten met Mariëlle. Een grote groep pinken van krap 1,5 jaar. Hier was meteen duidelijk dat een keuring met Franse dieren geen kattenpis is. Ondanks dat Mariëlle een zeer correct dier is waar niet veel op aan te merken is, bleek ze in ontwikkeling en ras kwaliteiten net iets minder en eindigde ze op een 13e en laatste plaats.
Daarna was Mercedes van Johan Schilder aan de beurt. Ook zij moest aantreden in een groep beste jonge dieren van ongeveer 20 maanden. Zij presteerde al aanmerkelijk beter. Ze eindigde op de 8e plaats  van 11 dieren. Haar iets mindere kruis en staartinplant maakte een hogere plaatsing niet mogelijk. Bijzonder waren de woorden van de jury Peter Thissen, die stilstond bij de zieke Johan die de keuring vanuit Nederland diende te volgen. Bij menigeen liepen de rillingen over de rug.
Even later mocht Messi van de familie Kip aan de bak. Ook hij moest aantreden in een beste groep jonge stieren. Met de 6e plaats in een groep van 9 waren we zeer tevreden. Messi stond er mooi voor en in ontwikkeling en bouw kon hij mee doen met de besten. De kopnummers hadden nog wat meer fijnheid en rasuitstraling.

‘Mijn dag kon niet meer stuk’

Na de lunch mocht ik zelf aantreden met Jackie Malo, te beginnen in de voorring.  Wat een bijzondere ervaring om zelf een dier tussen al die grote fokkers te mogen presenteren. Na de opstelling moesten alle dieren rond lopen en begon de plaatsing vanaf de laatste plaats. Direct al super blij dat er al 2 dieren geplaatst werden en ik nog steeds mocht blijven rondlopen. In ieder geval geen laatste, mijn grootste angst. En het werd zelfs nog mooier. Met een 4e plaats ging ik met de gehele groep van de voorring naar hoofdring. Wat een machtig gevoel om als eerste de hoofdring te betreden. Met de spanning in mijn lijf of de 4e plaats definitief zou zijn ging de jurering verder. Daar bleek haar plaatsing definitief te zijn. Super blij met haar plaats en mooie woorden van de jury over de excellente raskwaliteiten en fijnheid van Jackie. Mijn dag kon niet meer stuk.

Eerste podiumplek

Vervolgens waren Harriëlle du Moulin en Geneve aan de beurt. Een sterke rubriek met bekende Franse keuringskanonnen. Met Genenve bleek wel hoe moeilijk het is om een dier op het juiste moment in de perfecte conditie te hebben. Met haar was dat helaas niet helemaal gelukt en daarmee kwam ze op de laatste plaats. Harriëlle deed het beduidend beter. Ze schurkte zelfs tegen een podiumplaats aan. Uiteindelijk eindigde ze als op de 5e plaats, wat uitstekend was in deze beste groep oudere koeien.
Daarna zijn Garfield en haar kalf Nuance van Ed en Marjan Neerincx aan de beurt. Zij verkeert in de vorm van haar leven. Helaas waren er door veel afmeldingen maar 3 zoogstellen in haar rubriek. Met haar macht en ontwikkeling werd ze 2e. Voor de eerste plaats kwam ze helaas wat fijnheid en breedte in haar kruis tekort.

Met een eerste podiumplaats was één van de doelstellingen van de Sedangroep alvast bereikt en ging het als team in een stijgende lijn…….

Best for lest

En toen Fatima du Moulin van Johan Schilder en Fiona du Moulin van Hans Spekenbrink. In een wat rommelige rubriek met de groep oudste koeien kwam Fiona op een 7e plaats. In ontwikkeling en macht hoorde ze bij de beste, maar in fijnheid en kruisbreedte kwam ze wat tekort ten opzichte van de andere dieren.
Voor de plaatsing van Fatima moesten we wat langer wachten. Na de plaatsing in de voorring bleef ze over bij de laatste 3. Dat was al een gigantische prestatie. De keuring ging vervolgens verder in de hoofdring. Geweldig om te zien hoe Fatima haar rondjes maakte als laatste van de drie. Na de opstelling op het podium volgde een geweldige climax. Ondersteunt met opzwepende muziek tikte de jury haar als eerste aan !!! Wat volgde was een enorme explosie van applaus, emotie en blijdschap. Wat een ontknoping van deze geweldige dag. Een ieder die erbij was zal dit nooit meer vergeten.

Marcel Gerritsen

 

De jury

Het jurycorps op deze internationale Franse keuring bestond uit de Fransman Jean Vincent Garat, Nederlandse Fransman Peter Thissen en de Nederlandse Fredie van Dijk. De jury opereerde 3 dagen solo op dit internationale podium met vooral op de eerste dag met alle individuele rubrieken een nonstop marathon operatie van 9.00 uur tot 17.00 uur. Fredie van Dijk is de eerste buitenlandse en vrouwelijk jury die op een Frans internationaal evenement, waarin de Franse nationale keuring plaatsvindt, heeft gekeurd.

Zij keurde alle secties vrouwelijke dieren tussen 2 en 3 jaar alsmede alle rubrieken zoogstellen in de verschillende leeftijden. Garat zette alle mannelijke rubrieken op volgorde en Peter Thissen de jonge vrouwelijke dieren en de volwassen koeien.

Op de foto Fatima du Moulin met begeleider Henk Spaansen, Fredie van Dijk, Peter Thissen, voorzitter Franse stamboek Philippe Basta en de fokker van Fatima Hans Spekenbrink.

 

 

 

landengroep Nederland landengroep Nederland
Fatima met jury Fatima met jury
Garfield Garfield