NVM voor het eerst BVD veilig

Nieuwe voorwaarden voor deelname aan de NVM

De nationale keuring is dit jaar op de NVM in de IJsselhallen in Zwolle. Het beloofd weer een topevenement te worden voor de Nederlandse vleesveestamboeken waar het neusje van de zalm van de verschillende rassen is te bewonderen.

Belangrijk zijn  de nieuwe voorwaarden waaraan men moet voldoen om aan de keuring te kunnen deelnemen. De keuring is voor het eerst BVD-veilig. Hiermee geeft de organisatie een belangrijk signaal af ten opzichte van een BVD-vrije veestapel.

BVD

De deelnemende dieren dienen van een BVD-vrij gecertificeerd bedrijf afkomstig te zijn of moeten vooraf onderzocht zijn en geen virus drager blijken te zijn. Deze regel geldt eveneens voor IBR en wordt hiervoor al meerdere jaren toegepast. Daarnaast dient het bedrijf Lepto-gecertificeerd te zijn.

Axonopathy

Het stamboekbestuur heeft op advies van de fokadviescommissie de regelgeving voor axonopathy verder uitgebreid. De mannelijke dieren, ouder dan 6 maanden, die voor een  keuring worden ingeschreven mogen geen drager zijn van axonopathy. Zij zullen vooraf aan de keuring moeten zijn onderzocht en de uitslag aan het stamboek worden gemeld. Deze verdere uitbreiding gaat in met de NVM dit jaar.

De Nationale Vleesvee Manifestatie wordt gehouden op zaterdag 14 oktober in de IJsselhallen in Zwolle.

 

 

 

NVM 2015 NVM 2015