Massale belangstelling voor Kennisdag ‘Balans tussen fokkerij en mesterij’

De stallen op het afmestbedrijf van de Vleesvee Integratie Twente vormden zaterdag 16 april het decor van de tweede Kennisdag ‘Balans tussen fokkerij en mesterij’ georganiseerd door de fokadviescommissie van het stamboek Blonde d’Aquitaine. Massaal waren Blonde liefhebbers  afgereisd naar Saasveld. Ruim 200 bezoekers werden door dagvoorzitter Ed Neerincx meegenomen in de wereld van fokkerij en mesterij.

De aftrap werd gegeven door stamboekinspecteur Fredie van Dijk met een uitleg over stamboektaken en het belang van een geregistreerde fokkerij. Daarna gaf VIT directeur Peter Lutke Veldhuis zijn visie op het Blonde d’Aquintaineras en met het tonen van verschillende vrouwelijk en mannelijke dieren kwam er een levendige discussie op gang tussen publiek, stamboekinspecteur van Dijk en Peter Lutke Veldhuis. Aan de hand van het tonen van enkele volwassen stieren in de afmestfase, vrouwelijke dieren en twee hoornloze stieren werd de ‘Grain de viande’ van de Blonde d’Aquitaine toegelicht. Het ochtendprogramma dat geheel werd gehouden onder het afdak van de nieuwe stal werd afgesloten met een voortreffelijk stukje Blonde d ’Aquitainevlees ‘côte de boeuf’ bereidt op de gril.

Het middagprogramma kreeg een vervolg met het tonen van twee verschillende karkassen waarbij het grote verschil in bespiering te zien was. Met een duidelijke uitleg van VIT directeur Lutke Veldhuis werden talloze vragen over afmesten en vermarkten van het vlees beantwoord. Aan het einde van de dag konden de aanwezige fokkers en mesters concluderen dat de fokkerijkoers in de gewenste richting gaat en dat er met goede genetica en gezonde dieren meer winst is te behalen.

Aansluitend werden de bezoekers in de gelegenheid gesteld alle stallen te bezichtigen met voor de stierenmesterij unieke éénlingboxen voor de volwassen stieren. Hiermee kwam een einde aan twee zeer geslaagde Kennisdagen ‘Balans tussen fokkerij en mesterij’, in Berkel Enschot op 9 april en zaterdag 16 april in Saasveld.

Op de foto stamboekinspecteur Fredie van Dijk, Peter Lutke Veldhuis (midden) en rechts dagvoorzitter Ed Neerincx over uitleg van ’Grain de viande’.

Binnenkort meer foto’s.

foto 1 foto 1
foto 2 karkas foto 2 karkas