Uniformering

De jaarlijkse uniformering van de stamboekinspecteurs vond vandaag plaats op het bedrijf van KO-KALF in Doornspijk.

Onder leiding van hoofdinspecteur Arie Hamoen werd begonnen met het bespreken van de ervaringen en cijfers van het afgelopen seizoen. Hierbij waren ook aangeschoven de fokadviescommissie en enkele bestuursleden. Het doel van de uniformering is om als inspecteurs en fokadviescommissie dezelfde visie te hebben hoe onze Blonde d’Aquitaine er uit moet zien en dat iedere inspecteur het betreffende dier dezelfde score toebedeeld.

Voor het praktijkgedeelte stonden vier koeien klaar. Vier verschillende dieren van type en waarbij het mogelijk was om elk onderdeel nog eens uitgebreid te bespreken. Vooral het aanbrengen van spreiding in de cijfers kwam aan de orde. Hiermee geeft men een duidelijk signaal richting fokker en voor een waardevolle berekening van de fokwaarde is dit noodzakelijk.

Een goede discussie was er bij het scoren van de bovenbalk.
Vooral het verschil in beoordelen wanneer de dieren vast staan of zich vrij kunnen bewegen kan een verschillend beeld opleveren. Met name bij de score voor beenwerk is dit belangrijk. Hierbij heeft de manier van lopen, het gebruik van de benen, en de kwaliteit van de klauw een grote invloed op de score van de benen.

Een nuttige en waardevolle dag om op deze manier een aantal dieren te beoordelen.

Het stamboek bedankt Gerwin Euverman hartelijk voor het klaar zetten van de nodige dieren.
bespreking van het afgelopen seizoen bespreking van het afgelopen seizoen
overleg in de stal overleg in de stal
mooie onderlinge discussie mooie onderlinge discussie